Akşam: Amniyosentezi Tarihe Gömen Bilim İnsanı Geliyor

AKŞAM GAZATESİ - 08 Haziran 2011
Amniyosentezi tarihe gömen bilim insanı geliyor
ODTÜ Enformatik Enstitüsü tıptan bilişime, oyun teoreminden DNA analizine kadar bilim dünyasında ilkleri başarmış ABD'den gelecek ünlü bilim insanlarını ağırlayacak.
ODTÜ Enformatik Enstitüsü, 15. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında 9-10 Haziran 2011 tarihlerinde düzenleyeceği ''Enformatik Bilim Festivali''nde, tıptan bilişime, oyun teoreminden DNA analizine kadar bilim dünyasında ilkleri başarmış ABD'den gelecek ünlü bilim insanlarını ağırlayacak.
Festivalde, doğum öncesi genetik ve kromozal bozuklukların amniyosentez dışında, sadece anneden alınan kanla belirleyen tanı yöntemini bulan Prof. Dr. Charles Cantor, yöntemini Türk araştırmacılarla paylaşacak.
Festivale ayrıca, MIT, Pennslyvania ve Boston gibi dünyanın seçkin üniversitelerinden biyoenformatik ve bilişsel bilimler alanlarının kurucuları arasında kabul edilen dünyaca ünlü bilim insanları katılacak.
Sempozyumun davetli konuşmacılarından Prof. Dr. Charles Cantor, İnsan Genom Projesi'nin başlatılmasında ve genomik tanı alanında günümüzde yaygın olarak kullanılan bir çok yöntemin ve cihazın geliştirilmesinde öncü rol oynamış bilim insanları arasında gösteriliyor. Cantor, özellikle kalıtsal bozuklukların doğum öncesinde ve günümüzün önemli sorunlarından genetiği değiştirilmiş organizmaların (GDO) kontrolüne yönelik geliştirdiği yöntemlerle adını duyurdu.
Aynı zamanda biyoterörizm uzmanı da olan Cantor, sempozyumda genetik bozuklukların doğum öncesinde belirlenmesine yönelik geliştirdiği yöntemi anlatacak.
50'den fazla patente sahip olan Prof. Dr. Cantor, kurucusu ve ortağı olduğu SEQUENOM şirketinin geliştirdiği en son genomik tanı metodunu, Türk araştırmacılara tanıtacak.
Genetik hastalık riski taşıyan ailelerde ve 35 yaş üstü hamilelerde yüksük düşük riskine rağmen kalıtsal hastalıkların belirlenmesi için tavsiye edilen amniyosentez yöntemi yerini anne ve bebek için risk taşımayan genomik tanı yöntemlerine bırakacak. Dr. Cantor ve ekibinin geliştirdiği yöntem ile anne karnındaki fetüsün genetik ve kromozomsal özelliklerini doğum öncesi belirlenmesi için artık anne kanından alınan rutin bir kan örneği yeterli olacak.
Sempozyumun davetli konuşmacılarından Prof. Dr. Aravind Joshi ise bilgisayar bilimleri ve bilişsel bilimler alanlarında heyecan verici araştırmalara imza atmış olan bir bilim insanı olarak tanınıyor.
Pek çok ödülün sahibi olan Joshi, sempozyumda kelimelerden konuşmaya geçiş konusunda bir konuşma yapacak.