Anadolu Ajansı: En İyi 2'binin 67'si Bizden

ODTÜ bünyesinde kurulan ve 6 eski rektörün danışma kurulunda yer aldığı ODTÜ Enformatik Enstitüsü URAP Laboratuvarı'nın açıkladığı ''dünyanın en iyi 2 bin üniversitesi'' listesine 67 Türk üniversitesi girdi.

Açıklanan ilk 500 listesine ise İstanbul, Hacettepe, Ankara, Ege ve ODTÜ olmak üzere toplam 5 Türk üniversitesi girdi. Bu yılki listeye Türkiye'den 4 yeni üniversite dahil oldu.

URAP Başkanı ODTÜ eski Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl Türkiye'de ilk kez yapılan bir araştırmayla akademik performanslarına göre Türk ve dünya üniversiteler sıralamasını duyurduklarını anımsattı.

ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde oluşturulan University Ranking by Academic Performance (URAP) laboratuvarlarında yürütülen çalışma, ODTÜ eski Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut'un koordinatörlüğünde yürütülüyor. Çalışmada eski rektörler Prof. Dr. Nusret Aras, Prof. Dr. Tunçalp Özgen, Prof. Dr. Engin Ataç, Prof. Dr. Ülkü Bayındır, Prof. Dr. Atilla Askar, Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz danışma kurulunda görev yaptı.

Araştırmanın sonuçları URAP'ın www.urapcenter.org sitesinden duyuruldu.

Sonuçlara ilişkin AA muhabirine bilgi veren URAP Başkanı Prof. Dr. Ural Akbulut, üniversitelerin bugüne kadar Türkiye kaynaklı herhangi bir kurum tarafından akademik performans açısından daha önce sıralanmadığını ifade etti.

Prof. Dr. Ural Akbulut, ''dünyanın en iyi 2 bin üniversitesi'' sıralamasının, 20 bin dolayındaki üniversiteye ait milyonlarca verinin 180 bilgisayara eşdeğer 18 serverde toplandığını ve 24 saat bu verilerin işlendiği ''siber oda'' adını verdikleri merkezde ileri teknolojik imkanlarla yapıldığını söyledi.

Akbulut, sıralamada, üniversitelerin ISI'ca taranan makale sayısı, son 5 yılda yayımlanan makalelere 2010'da gelen atıflar, üniversitelerin çıkardığı makalelerin etki değerleri, üniversitelerin yayımladığı makalelere gelen atıfların etki değerleri ve son olarak üniversitenin diğer üniversitelerle ortaklaşa bilimsel eser çıkarabilme yetenekleri gibi kriterlere bakıldığını bildirdi.

Sosyal yönü ağır olan üniversiteler için sadece makalelere değil, tebliğ, konferans ve tez gibi diğer dokümanlarına da bakıldığını bildiren Akbulut, geçen yıl ODTÜ'de yapılan sempozyumda dünyanın en iyi üniversitelerini sıralayan kuruluşlarla birlikte URAP'ın yaptığı ''dünyanın en iyi 2 bin üniversitesi'' listesini duyurduklarını anımsattı. Akbulut, bu yıl ise listeye ek olarak üniversiteleri alan bazında da sıraladıklarını bildirdi.