Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı

Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalındaki Akademik Programlar:

Bölüm Baskanindan

Bilisim Sistemleri Bölümü, ODTÜ ögretim üyelerinden olusan bir grup tarafindan, bilisim alaninda disiplinlerarasi bir egitim ve arastirma ortaminin vizyonu ile kuruldu. Kurulusundan on yil sonra, Bilisim Sistemleri Bölümünün farkli geçmislere sahip, onun üzerinde tam zamanli ögretim üyesi ve 300 lisansüstü ögrencisi bulunmaktadir. Bölüm hem master hem doktora düzeyinde derece sunmaktadir. Dört farkli program ile genis bir yelpazedeki ögrencilerin ilgileri karsilanmaktadir. Bilisim Sistemleri yüksek lisans ve doktora programlari, arastirma ve gelistirme kariyerlerini akademik ya da endüstriyel ortamlarda sürdürmek isteyen ögrencilere yöneliktir. Bilisim Sistemleri yüksek lisans programi mezunlarinin büyük bir çogunlugu ayni alanda doktoraya devam etmek için basvuru yapmaktadir. Bu durum, bölümün ögrencilere alani begendirdigini ve arastirma sevgisi olusturdugunu göstermektedir. Yazilim sektöründe çalisan uzmanlar, yazilim yönetimi yüksek lisans programindan gayet istifade etmektedirler. Online Bilisim Programi, ögrencilerin ODTÜ binalarinda derslere katilmak zorunda kalmadan, bilisimde bir yüksek lisans derecesi kazanmalarini saglar. Bu sekilde, Bilisim Sistemleri bölümünün Türkiye’nin uzak bölgelerinde ve yurt disinda ögrencileri bulunmaktadir. Bu çesitlilik ayni zamanda çok disiplinli arastirma ortamini zenginlestirir. Ulusal ve uluslararasi endüstriyel ortakli arastirma projeleri, Bilisim Sistemleri ögretim üyeleri tarafindan yürütülmektedir. Uygulama alanlari saglik, egitim, savunma, eglenceden gida güvenligine çesitlilik göstermektedir. Endüstriyel ortaklara ek olarak, finansman, AB Çerçeve Programlari, BM, TÜBITAK ve Türk Silahli Kuvvetleri gibi çesitli kuruluslar vasitasiyla saglanmaktadir. Bilisim Sistemleri Bölümü tüm tesebbüslerinde Türkiye’de lider olmaktan gurur duymaktadir. Ikinci on yilinda, bölüm yeni programlarla büyüyecek ve sürekli kendi alani ile birlikte gelismeye devam edecektir. Bilisim sistemleri hayatin bütün yönlerinde çogaldikça, uzmanlara olan ihtiyaç daha da artacaktir. Biz, bu bilgi çaginda nefes kesici gelismelerin merkezinde olmayi hem bir hak hem de bir davet olarak görüyoruz. Tüm disiplinlerden ve egitim düzeylerinden tüm bireyleri, bu macerada bize katilmaya tesvik ediyoruz.

Saygilarimla,

Yasemin Yardimci

ODTÜ’de Bilisim Sistemleri

Farkli yöntemler ile toplanan ve olusturulan büyük miktardaki verinin, organizasyonlar için yararli bilgi ve bilgi birikimine etkin dönüsümü gerekmektedir. Bir bilisim sistemi, karar vermeyi ve kontrolü desteklemek için, veriyi bilgiye ve bilgi birikimine dönüstüren bir dizi metot ve uygulamalardan meydana gelmektedir. Böyle sistemler ayrica bilgiyi saklayip, organizasyon içindeki veya disindaki ilgili varliklara dagitabilir. Bilisim Sistemleri çalisma alani, bu sistemlerin analizi ve tasarimi ile ilgilidir. Bu nedenle bilisim sistemleri, bilgi sisteminin teknoloji ve yönetim çalismasini belirli bir alanda birlestiren disiplinlerarasi bir alandir.

Bilisim Sistemleri programi ODTÜ’de Enformatik Enstitüsü içerisinde bir yüksek lisans programi olarak 1997’de kuruldu. 2000’de, ögrenciler Bilisim Sistemleri Doktora Programi için ilk kez kabul edildiler. Sirasiyla, Online Bilisim ve Yazilim Yönetimi tezsiz Yüksek Lisans programlari, Bilisim Sistemleri bölümünün altinda 2000 ve 2001’de açildilar.

Bilisim Sistemleri Bölümü’nün ana amaci, toplumun kosullarini iyilestirmek için bilisim sistemlerinin kullanimini tesvik etmek, bilimsel ve teknolojik gelismelere katkida bulunmaktir. Bu amaci gerçeklestirmek için bölüm, bilim adami yaratmak ve endüstri, kamu ve özel sektörün disiplinlerarasi mezun ihtiyaçlarini karsilamak amaciyla farkli disiplinlerden üniversite mezunlarini yetistirir. Ayrica ilgili bilimsel disiplinler arasinda, disiplinler arasi arastirma ve teknoloji gelistirme çabalarini koordine eder.