Yazılım Yönetimi Araştırma Grubu

ODTÜ Yazılım Yönetimi Araştırma Grubu (SMRG), özelleşmiş yazılım yönetimi alan bilgilerine yönelik olarak kurulmuştur. Grup, yazılım sistemlerinin gelişimini ve evrilme sürecini yönetmek, Türkiye'de yazılım uygulamalarının ilerlemesine öncü olmak ve alanda uzmanlar ve bilim insanları yetiştirmek amaçlarıyla gerekli ilkeleri, süreçleri, yöntemleri ve teknikleri içeren alan bilgisini yaygınlaştırmayı hedeflemektedir. Araştırmamız esas olarak aşağıdaki alanlara yöneliktir:

• Yazılım Tahmini
  • Yazılım Ölçümü
  • Yazılım Proje Yönetimi
  • Yazılım Süreç İyileştirme
  • İş Süreçleri Yönetimi
  • Ontoloji

Araştırmanın büyük bir kısmı ODTÜ Yazılım Yönetimi Programı; Endüstriyel ortağımız Bilgi Group Ltd. ve diğer yakın endüstriyel temaslar ile birlikte, ampirik yöntem kullanılarak yürütülmektedir. Ek ve ayrıntılı bilgi için lütfen SMRG ana sayfasını ziyaret ediniz.

SMRG tarafından yönetilen projeler:

• Çevik Referans Model ve Çeviklik Değerlendirme Aracı, TÜBİTAK 1001 Projesi, Nisan 2014 - Nisan 2016.
  • PROMTUM: Entegre Süreç Modelleme ve Ontoloji Geliştirme Metodolojisi ve Araç Seti Geliştirme, TEYDEB, Eylül 2013 - Eylül 2015.
  • UPROM: Birleşik Süreç Modelleme Aracı, Ankara Kalkınma Ajansı, Aralık 2011 - Aralık 2012. Karşılaştırma Veri-kümesi Odaklı bir Yazılım Tahmin Yöntemi, TÜBİTAK EEEAG, Eylül 2010 - Aralık 2011.
  • Entegre Yazılım Tahmin Yöntemi ve Araç Seti, TÜBİTAK EEEAG, Haziran 2007 - Aralık 2009.
  • COSMOS Örgütsel Süreç Modelleme Sistemi, TEYDEB Projesi, Ekim 2005 - Aralık 2007.
  • Manevra Kontrol Sistemi için Süreç Modeline Dayalı Gereksinimlerin Belirlenmesi. TSK, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Kasım 2002 - Nisan 2004.
  • Bir Sistem Spesifikasyon Yönteminin Geliştirilmesi ve Entegre İstihbarat Sistemi Spesifikasyonuna Uygulanması. KEIS, TSK, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Kasım 2001 - Kasım 2002.
  • Ürün Süreç Birleştirmesine Yönelik Bir Modelleme Metodolojisi, TÜBİTAK EEEAG, Şubat 1997 - Şubat 1999.
  • Kişisel yazılım süreç geliştirme panelinin geliştirilmesi, TÜBİTAK EEEAG, Eylül 1996 - Eylül 1997.

SMRG tarafından düzenlenen konferanslar:

• 39 Eylül Euromicro Yazılım Mühendisliği ve İleri Uygulamalar Konferansı (SEAA), 4-6 Eylül 2013, Santander, İspanya.
  • 23. Uluslararası Yazılım Ölçümü Atölyesi (IWSM) ve 8. Uluslararası Yazılım Süreci ve Ürün Ölçümü Konferansı (Mensura) Ortak Konferansı, 23-25 Ekim 2013, Türkiye.
  • 38. EUROMICRO Yazılım Mühendisliği ve İleri Uygulamalar Konferansı ve 15. Dijital Sistem Tasarımı Euromicro Konferansı 5-8 Eylül 2012, Çeşme, Türkiye.
  • EUROMICRO Konferansı, EUROMICRO 2003 ve EUROMICRO Dijital Sistem Tasarımı Sempozyumu, DSD 2003, IEEE Bilgisayar Topluluğu, Eylül 2003, Türkiye.
  • 8. Ulusal Yazılım Mühendisliği Sempozyumu, Eylül 2014, Türkiye.
  • 5. Ulusal Yazılım Mühendisliği Sempozyumu, Eylül 2011, Türkiye.
  • 1. Ulusal Yazılım Mühendisliği Sempozyumu, Eylül 2003, Türkiye.
  • Yazılım Yönetimi Oturumu, 40. EUROMICRO Yazılım Mühendisliği ve İleri Uygulamalar Konferansı, IEEE Bilgisayar Topluluğu, Eylül 2015, Portekiz.
  • Yazılım Yönetimi Oturumu, 40. EUROMICRO Yazılım Mühendisliği ve İleri Uygulamalar Konferansı, IEEE Bilgisayar Topluluğu, Eylül 2014, İtalya.
  • Yazılım Yönetimi Oturumu, 36. EUROMICRO Yazılım Mühendisliği ve İleri Uygulamalar Konferansı, IEEE Bilgisayar Topluluğu, Eylül 2010, Fransa.
  • Yazılım Yönetim Oturumu, 35. EUROMICRO Yazılım Mühendisliği ve İleri Uygulamalar Konferansı, IEEE Bilgisayar Topluluğu, Eylül 2009, Yunanistan.
  • Yazılım Yönetim Oturumu, 34. EUROMICRO Yazılım Mühendisliği ve İleri Uygulamalar Konferansı, IEEE Bilgisayar Topluluğu, Eylül 2008, İtalya.
  • Yazılım Yönetim Oturumu, 33. EUROMICRO Yazılım Mühendisliği ve İleri Uygulamalar Konferansı, IEEE Bilgisayar Topluluğu, Eylül 2007, Almanya.
  • Euromicro Yazılım Atölyesi ve Ürün Geliştirme, IEEE Bilgisayar Topluluğu, Eylül 2002, Almanya.

Grup üyeleri (Şubat 2017 itibarıyla):

Baş araştırmacı

Prof. Dr. Onur Demirörs

Doktora / Yüksek Lisans Öğrencileri

• Mert Sungur
  • Algan Uskarcı (Doktora Öğrencisi)
  • Sezen Erdem (Doktora Öğrencisi)
  • Neslihan Küçükateş Ömüral (Doktora Öğrencisi)
  • Mesude Kılınç
  • Murat Salmanoğlu (Araştırma Görevlisi, Doktora Öğrencisi)
  • Ozan Raşit Yürüm (Araştırma Görevlisi, Doktora Öğrencisi)
  • Özge Gürbüz (Araştırma Görevlisi, Doktora Öğrencisi)
  • Mehmet Emre Atasoy
  • Burcu Ünal
  • Deniz Akdur (Doktora Öğrencisi)
  • Çağrı Murat Karapıçak (Yüksek Lisans Öğrencisi)
  • Tuna Hacaloğlu
  • Onat Ege Adalı (Doktora Öğrencisi)
  • Mahmut Devrim Tokcan
  • Gökçen Yılmaz (Araştırma Görevlisi, Doktora Öğrencisi)
  • Elif Aleçakır (Doktora Öğrencisi)

Üniversite-dışı Ortaklıklar

• Oktay Türetken, Doktor Öğretim Üyesi, Eindhoven Teknoloji Üniversitesi
  • Ali Yıldız, Danışman/Araştırmacı, Bilgi Grubu Ltd.
  • Ahmet Coşkunçay, Danışman/Araştırmacı, Doktor, Bilgi Grubu Ltd.
  • Barış Özkan, Doktor Öğretim Üyesi, Atılım Üniversitesi
  • Erdir Ungan, Doktora Sonrası Araştırmacı, University du Quebec a Montreal
  • Özden Özcan Top, Doktora Sonrası Araştırmacı, Dundalk Teknoloji Enstitüsü
  • Banu Aysolmaz, Doktora Sonrası Araştırmacı, Vrije Universiteit Amsterdam