Research News

M.S. Thesis
Mustafa Zemin, Halka Açık Blokzincir Ortamında Kolektı̇f Zeka Yoluyla Deepfake Tespit Sistemi

Bu tez, dijital yanlış bilginin artan tehdidini ele almak için kamu blok zinciri ve kolektif zekayı kullanan bir Deepfake Algılama Sistemi sunmaktadır. Ethereum Sepolia test ağında uygulanan sistem, insan işbirliğini ve merkezi olmayan teknolojiyi birleştirerek, üretim yöntemlerinden bağımsız olarak deepfake'leri tespit eder. Akıllı sözleşmelerin kullanılması, oylama süreçlerini otomatikleştirerek ve oylama doğruluğuna göre kullanıcı güvenilirliğini ayarlayarak şeffaflığı, adaleti ve ölçeklenebilirliği garanti eder. Sistem, kullanıcı etkisini normalleştirerek ve açık katılımı teşvik ederek güven ve doğruluk oluşturur. Bu çalışma, sistemin sağlamlığını, ölçeklenebilirliğini ve yanlış bilgiyle mücadele yeteneğini gösterirken, diğer alanlarda blok zinciri tabanlı doğrulama için temel oluşturur.

Tarih: 07.01.2025 / 14:00 Yer: A-212

Ph.D. Thesis
Ece Çağlayan, M1 Reseptör Polı̇morfı̇zmı̇ne Göre Şizofreni̇ Gruplarında N-Geri Görevinin Beyin Ağı Bağlantısı

Bu tez, M1 muskarinik reseptör polimorfizmine (rs2067477) sahip şizofrenide klozapinin bilişsel işlev ve beyin bağlantısı üzerindeki etkilerini incelemektedir. Genotipler arasındaki kortikal aktivite ve bağlantı farklılıkları, bir N-back çalışma belleği görevi ve fonksiyonel yakın kızılötesi spektroskopi (fNIRS) kullanılarak değerlendirilmiştir. Vahşi tip bireyler görev sırasında daha yüksek kortikal aktivasyon sergilemiş, ancak frontotemporal ağda vahşi olmayan tiplere kıyasla daha düşük işlevsel bağlantıya sahip olmuştur. Bulgular, klozapinle ilişkili nöral yanıtların genetik etkilerini vurgulayarak farklı telafi mekanizmalarına işaret etmekte ve şizofrenide kişiselleştirilmiş tedavi yaklaşımları için değerli bilgiler sağlamaktadır.

Tarih: 10.01.2025 / 10:00 Yer: A-212

M.S. Thesis
Barış Özcan, Konsept Kaymasıyla Dinamik Başa Çıkmak için Adaptif Sistem: Tespit, Modelleme ve Ağırlıklı Oylama ile Tahmin

Bu tez, makine öğrenmesi algoritmalarının karşılaştığı verideki değişimlerin modelin geçerliliğini ve performansını azalması sorunu olan kavram kayması problemini ele almaktadır. Araştırma, yeni konseptleri tespit eden ve her bir konsepte özel modeller geliştirerek onlara uyum sağlayan dinamik bir sistem önermektedir. Bu sistem, topluluk stratejilerinin kullanımını ve sentetik veriyle sınıf dengesizliklerinin giderilmesini de içermektedir. Bu araştırma, veri setleri arasındaki farklılıklar ve performans ölçütlerine dayalı konsept kayması tespit yöntemleri ile tahmin edilecek veri setlerinin konseptlerini dikkate alan farklı tahmin yöntemlerini kullanarak; dinamik ortamlarda model uyarlanabilirliğini artırmayı ve kavram kayması sorununa kapsamlı bir çözüm sunmayı amaçlamaktadır.

Tarih: 27.12.2024 / 14:00 Yer: A-212

Ph.D. Thesis
Güliz Demirezen, Çapraz Oturumlarda EEG Tabanlı Zihinsel İş Yükü Sınıflandırması için Grafik Sinir Ağlarının Kullanımı: Tekrarlanabilir Beyin-Bilgisayar Arayüzü Uygulamaları

Bu tez, birden fazla oturumda EEG sinyalleri kullanarak zihinsel iş yükünü sınıflandırmak için yeniden üretilebilir bir metodoloji geliştirmektedir. Yeniden üretilebilir araştırmalar için yönergeler oluşturulmuş ve mevcut EEG tabanlı zihinsel iş yükü sınıflandırma çalışmalarının yeniden üretilebilirlik durumunun değerlendirildiği kapsamlı bir inceleme yapılmıştır. Sınıflandırma için grafik sinir ağları kullanılmıştır. Oturumlar arası genelleştime için optimal taşıma ile alan uyumu araştırılmıştır. Model performansını değerlendirmek için özneye özgü değerlendirmeler yapılmış ve çeşitli metrikler kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçları, beyin-bilgisayar arayüzleri ve diğer bilişsel yük uygulamaları için zihinsel yük sınıflandırmasının gürbüzlüğünü ve genelleştirilebilirliğini artırmayı amaçlamaktadır.

Tarih: 20.12.2024 / 13:00 Yer: A-212

M.S. Thesis
Kaan Karataş, Sanal ve Karma Gerçeklik Ortamlarının Model Tabanlı Sistem Mühendisliği Uygulamasında Kullanılabilirliğinin Değerlendirilmesi için Çerçeve Yazılım Geliştirilmesi

Bu tez sanal gerçeklik veya karma gerçeklik ortamlarının model-tabanlı sistem mühendisliğinin icra edilmesine uygulanabilirliğini anlamaya ve bu tarz kullanımlara uygun bir çerçeve yazılım prototip geliştirmeyi hedeflemektedir. Sistem mühendisliği veya etkileşimli uygulamalar ve oyun geliştirme deneyimli kişiler ile kullanıcı testleri gerçekleştirilerek, bu ortamların bilgisayar ortamlarına karşı avantajlarını ve dezavantajlarını tanımlamaktadır. Sonuç olarak olası gelecek araştırmalara kuvvetli temel oluşturulmuş ve sanal gerçeklik veya karma gerçekliğin model-tabanlı sistem mühendisliği için uygun bir ortam olduğu tespit edilmiştir.

Tarih: 26.11.2024 Yer: A-212