Sabri Can Ölçek, Parkinson Hastalığında Bradikinezinin Yüz Görüntüleri ve EMG Kayıtları Kullanılarak Sayısallaştırılması

Doktora Adayı: Sabri Can Ölçek
EABD: Tıp bilişimi
Tarih: 07.04.2023 / 11:00
Yer: A-212

Özet: Parkinson hastalığı (PD), hem motor hem de motor olmayan semptomlarla karakterize edilen b’r nörodejeneratif hastalıktır. Parkinson Vakfı'na göre her yıl 50.000'den fazla kişiye teşhis konuyor ve bu sayı her katlanarak artmaktadir. Parkinson, tremor, rijidite, bradikinezi, yürüyüş- postüral instabilitesi ve konuşma anomaliler olarak beş ana semptomla tanımlanır. Birleşik Parkinson Hastalığı Derecelendirme Ölçeği (UPDRS) adı verilen dörtlü puanlama sistemi, semptom değerlendirmesinde kullanılan en yaygın araçtır. UPDRS III motor semptomları hedefleyen alt bölümdür ve klinisyenlerin gözlemlerine dayanmaktadır.

Klinik değerlendirme yöntemi, görsel gözleme ve dörtlü bir puanlamaya dayandığından, iki hekimin puanlaması arasında fark olma olasılığı yüksektir. Hatta yapılan birçok çalışmada bu özelliklerden dolayı puanların, baskın semptoma kayabileceği gözlemlenmiştir. Ayrıca bu sistem hekimlerin ölçümleri bizzat kendilerinin yapmasını gerektirmektedir. PD gibi bir hastalık, sık doz ayarlaması ve uzun süreli sürekli izleme gerektirmektedir.

Bu nedenle, sadece hastanın durumunu değerlendirmek için değil, aynı zamanda ince değişiklikleri bile tespit etmek için tekrarlanabilir, ölçülebilir bir yönteme sahip olmak önemlidir. Tremor'un yanı sıra, özellikle hastalığın evresini belirlemek için kullanılan bradikinezi, Parkinson Hastalığının ana özelliklerinden biridir. Rijidite ile bradikinezi, hastanın hareketlerini ve sonuç olarak, yaşam kalitelerini ciddi oranda engelleyebilmektedir. Geleneksel değerlendirme yöntemleri çoğunlukla, başparmak ve işaret parmağı arasında yapılan dokunuşların sayılması gibi insan gözlemlerine dayanmaktadır. İvmeölçerler, jiroskoplar ve özel yapım giyilebilir cihazlar gibi çeşitli araçları kullanarak bradikineziyi ölçmek için bu geleneksel görevlere odaklanan birçok çalışma bulunmaktadır. Ancak evde bile hastanın kendisi tarafından tekrarlanabilecek basit cihaz ve yöntemlerin eksikliği vardır.

Bu çalışmada yüz görüntüleri ve EMG kayıtları kullanılarak hesaplamaya dayalı yeni bir değerlendirme yöntemi geliştirilecektir. Geliştirilecek yöntem ölçülebilir, tekrarlanabilir ve normal bir bilgisayar veya cihazda otonom olarak çalıştırılması kolay olacaktır.