Gülşah Kargın Aslım, Yüksek Öğrenimdeki Yüksek Performansli Bilişim Alanı Programlarında Beceri Boşluklarını Belirlemeye Yönelik Değerlendirme

Yüksek Lisans Adayı: Gülşah Kargın Aslım
EABD: Bilişim Sistemleri
Tarih: 16.01.2023 / 13:00
Yer: B-116

Özet: İnsanlar, bugünün ve geleceğin dünyasında çalışmak, iletişim kurmak, bilgilere, ürünlere ve hizmetlere erişmek ve ayrıca sosyal faaliyetlerine katılmak için daha büyük ve daha geniş yeteneklere ihtiyaç duyar. İnsanlara yaşamları boyunca çeşitli eğitim türleri ve dereceleri arasında, eğitim ve istihdam arasında ve ulusal sınırların ötesinde geçiş yaparken becerileri edinmelerinde ve güncellemelerinde yardımcı olmak için, mevcut becerilerin iyi bir şekilde anlaşılması ve değerlendirilmesi hayati önem taşımaktadır. Beceri/yetenek arzı ve işgücü piyasasının ihtiyaçları bu şekilde birbiriyle daha iyi eşleşebilir.

Özellikle yeni gelişen teknolojilere ve rekabete ayak uydurmak için en uygun ve gerekli teknik/yumuşak beceri ve yetkinliklerin araştırılması çok önemlidir. Bu nedenle günümüzde beceri gereksinimlerinin tanımlanması ve sınıflandırılmasına yönelik çalışmalara rastlanmaktadır. Bu bağlamda en önemli örneklerden biri çok dilli bir yapıya sahip olan Avrupa Beceriler, Yetkinlikler, Yeterlilikler ve Meslekler (ESCO) çerçevesidir. ESCO'da tanımlanan hedefler, çok dilli terminoloji kullanarak yeterliliklerin öğrenme çıktılarını tanımlamak, programların işgücü piyasasından gelen geri bildirimlere göre uyarlanması ve akademi ile yakın çalışmak olarak belirlenmiştir. Sektörde beceri gereksinimlerinin önemi kabul edilse de beceri uyumsuzluğu hala mevcuttur, bu da üniversiteden mezun olduktan sonra bir alanda uzmanlaşmak isteyen kişilerin operasyonel mükemmelliğe ulaşmasının önünde engel teşkil etmektedir.

Bu nedenle, bu tez, bir uzmanlık alanındaki beceri uyumsuzluklarını ortaya çıkarmayı ve en alakalı birkaç meslek için hangi becerilerin gerekli olduğunu gösteren Doğal Dil İşleme (NLP) kullanılarak hazırlanan bir metodoloji geliştirerek seçilen lisansüstü programların bu mesleklerin gereksinimlerini ne kadar iyi karşıladığını nicel olarak göstermeyi amaçlamaktadır. Bu tez çalışmasının motivasyonu, tüm eğitim seviyelerine, akademik programlara ve müfredatlara uyarlanabilir bir metodoloji geliştirmeye dayanmaktadır. Bu çalışma akademi ve iş dünyası için ölçülebilir sonuçlar üretmek amacı ile akademik programların mevcut müfredatlarını yeterlilik çerçeveleri ile karşılaştırmak için herhangi bir alanda uygulanabilir. Geliştirilen metodolojiyi göstermek için yüksek performanslı bilgi işlem örnek olarak seçilmiş, beceriler belirlenmiş ve iki lisansüstü program değerlendirilmiştir.