Uluslararası D4R-Mülteciler için Büyük Veri Yarışması Ödülü

Enstitümüz öğretim üyelerinden Doç. Dr. Tuğba Taşkaya Temizel’in proje koordinatörlüğünü yaptığı ekip Uluslararası "D4R-Mülteciler için Büyük Veri Yarışması’nda  ödül almıştır.

Doç.Dr.Tuğba Taşkaya Temizel, Doç.Dr.Banu Günel Kılıç, Dr.Öğr.Üyesi Elif Sürer, Araş.Gör.Özgün Ozan Kılıç ve Araş.Gör.Mehmet Ali Akyol’u tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

“Uluslararası "D4R-Mülteciler için Büyük Veri Yarışması"’nda Orta Doğu Teknik Üniversitesine Ödül

Türk Telekom, TÜBİTAK ve Boğaziçi Üniversitesi işbirliği ve UNICEF, UNHCR, Uluslararası Göç Örgütü gibi uluslararası kurumların desteğiyle düzenlenen “D4R-Mülteciler için Büyük Veri“ yarışmasının ödülleri 21 Ocak 2019 tarihinde Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’da sahiplerini buldu. 100’ün üzerinde araştırma grubunun başvurduğu yarışmada 19 ülkeden dört sivil toplum örgütü, üç devlet kurumu, iki araştırma laboratuvarı ve 57 akademik kurumdan toplam 157 araştırmacı proje önerileri ile yer aldı. Yarışmada, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Colorado School of Mines’tan araştırmacıların oluşturduğu “Data Analytics Without Borders” ekibi “İşgücü/Labor” kategorisinde Mansiyon Ödülü’ne layık görüldü. Projede cep telefonu verilerinden mültecilerin birçoğunun mobil olduğu, önemli bir kesiminin mevsimsel işçi olarak çalıştığı, çoğunluğun düşük statüde fakat şehrin ulaşım ağına ve hemşirelerinin daha çok bulunduğu semtlerde yaşadıkları ve bu semtlerde yaşayanların daha içine kapanık olduğu gibi önemli sonuçlara ulaşılmıştır.

ODTÜ Enformatik Enstitüsü Bilişim Sistemleri Programı öğretim üyesi Doç. Dr. Tuğba Taşkaya Temizel’in proje koordinatörlüğünü yaptığı ekipte, Ozan Kılıç (ODTÜ Bilişim Sistemleri), Mehmet Ali Akyol (ODTÜ Bilişim Sistemleri), Oğuz Işık (ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama), Banu Günel Kılıç (ODTÜ Bilişim Sistemleri), Arsev Umur Aydınoğlu (ODTÜ TEKPOL), Elif Sürer (ODTÜ Çokluortam Bilişimi), Hafize Şebnem Düzgün (Colorado School of Mines) ve Sibel Kalaycıoğlu (ODTÜ Sosyoloji) yer alıyor. İlgili çalışmanın “Data Analytics without Borders: Multi-Layered Insights for Syrian Refugee Crisis” başlıklı bildirisine http://d4r.turktelekom.com.tr/Content/Documents/d4r-proceedings.pdf adresinden ulaşılabilir. Ayrıca, çalışmada bulunan ayrıntılı analizler ve proje hakkında daha fazla bilgi D4RMETU http://d4r.metu.edu.tr/ resmi sayfasında yer almaktadır.”