Thesis defense

thesis defense

Eray Üstün, Baskın Direkt Yol ile Dördey Fourier Dönüşümleri Kullanarak Akustik Kaynak Yeri Belirleme

Yüksek Lisans Adayı: Eray Üstün
EABD: Çokluortam Bilişimi
Tarih: 23.01.2020 / 11:00
Yer: A-212

Özet: Akustik kaynak yeri belirleme önemli ve genişçe araştırılan bir konudur, çünkü robotik, sahne analizi ve takip alanlarında kullanılabilir. Akustik sahne analizi akustik basınç ve parçacık hızıyla tanımlanabilir. İlki sayısal bir değerken diğeri de vektörel bir değerdir. Akustik dalgaların bu özellikleri kullanılarak çok sayıda DOA yaklaşımı geliştirilmiştir. Klasik kompleks sayı sisteminin bir uzantısı olan ve dördey adı verilen 4-boyutlu bir sayı sistemi vardır. Dördeyler bir sayısal bileşenden ve 3-boyutlu vektör bileşeninden oluşmaktadır. Çok bileşenli sinyallerin bileşenlerini aynı anda işleyebilmesinden dolayı dördey Fourier dönüşümleri kullanışlıdır. Bu tezde dördeyleri kullanarak özgün bir sinyal modeli oluşturulmuş ve akustik yer belirleme için özgün bir yaklaşım sunulmuştur. Akustik ses alanı dördeyler tarafından ifade edilmiş ve QFT’ler kullanılarak işlenmiştir. QFT sonucunun çıktısına baskın direkt yol testi uygulanmış ve DOA kestirim vektörlerinin geometrik yerleşimi kullanılarak yer belirleme işi gerçekleştirilmiştir.

Announcement Category

Emre Mülazımoğlu, Metin Tabanlı Captcha Araçlarında Görsel Özelliklerin Rolü: Kullanılabilirlilik İçin Fnırs Çalışması

Yüksek Lisans Adayı: Emre Mülazımoğlu
EABD: Siber Güvenlik
Tarih: 15.01.2020 / 11:00
Yer: A-108

Özet: Bilgi istemlerine yapılan sözlük veya benzer istenmeyen otomatik saldırıları önlemek için geliştiriciler tarafından genellikle güvenlik kodları (CAPTCHA) kullanılmaktadır. Bu güvenlik kodları sistemi kullananın otomatik yazılım veya gerçek kişi olup olmadığını anlamaya yaramaktadır. Güvenlik kodunun uygun şekilde uygulanması için kodun zorluğu ve kullanılabilirliği arasında bir denge kurmak gerekmektedir. Yapılan önceki çalışmalar kullanılabilirliği nicel olarak ölçümlemek için güvenli kodunun doğruluğu ve tepki süresini ölçümlemişlerdir. Bu çalışma güvenlik kodunun ölçümlenmesi için optik nöro görüntüleme tekniklerinin kullanılmasını amaçlamaktadır. Özellikle fNIRS (Functional Near Infrared Spectroscopy) beyindeki hemodinamik yanıtları analizi ile zihinsel iş yükünün ölçümlenmesi için kullanılan bir nöro görüntüleme tekniğidir. Bu çalışmada 25 katılımcının çeşitli metin tabanlı güvenli kodunun çözmesi ve ilgili katılımcıların zihinsel iş yükünün ölçümlenerek raporlanmasına yönelik deneysel uygulamalar içermektedir.

Announcement Category

Hatice Buket İkizoğlu, Simon Görevi Sirasinda El Hareketlerinin Dinamiklerini Keşfetmek: Bir Fare İzleme Çalişmasi

Yüksek Lisans Adayı: Hatice Buket İkizoğlu

EABD: Bilişsel Bilimler

Date:  13.12.2019 14:00

Place: B-116

Özet: Bilişsel sistemin bilgiyi gerçek zamanlı olarak nasıl işlediğini anlamak, deneysel psikoloji ve bilişsel bilimdeki araştırmacıların temel kaygılarından biridir. Bilişsel işlem olgusunun farklı yönlerini araştırmak için çeşitli ölçütler ve yazılım araçları önerilmiştir. Bu yöntemlerden biri olan fare izleme, bilişsel görevler sırasında katılımcıların zihinsel süreçlerinin bir yansıması olabilecek el hareketlerini izlemeye yönelik araştırmalara yardımcı olur. Fare izleme yöntemi, araştırmacıların motor tepkilerin dinamik açılımı hakkında veri toplamasına izin verir ve bu sayede reaksiyon süreleri veya hata oranları gibi sonuç bazlı ölçümlerin gözlemlendiği süreç hakkında ek bilgiler sağlar. Zihinsel süreçler geleneksel bilişsel bilimlerde kesikli süreçlere sahip olarak ele alınsa da, yeni perspektif zihinsel yörüngelerin sürekliliğini göstermektedir. Zihinsel olguların sürekli ve olasılıksal temsili, aklın, olası beyin durumları kümesinin içinden geçen sürekli yörüngesini işaret eder. Fare İzleyici’nin gerçek zamanlı yanıt verisi, zihinsel süreçlerin sürekli bakış açısına ve bilişsel süreçlerin zamansal dinamiklerine ışık tutabilir. Bu bakış açısından “etki-tepki uyumluluk etkisi” olarak bilinen ‘Simon Task’, Mouse Tracker yazılımı ile uygulanacaktır. Toplanan çoklu yanıt alternatifleri, bilişsel ve motor süreçlerin zamansal dinamiğinin Simon etkisine nasıl katkıda bulunduğuna daha fazla ışık tutmak için sürekli işlemlenme olgusu ışığında analiz edilecektir.

Announcement Category

Babak Allahgholipour, Çok Sensörlü Algilama Sanal Dünyanin Animasyonunda Mcgurk Etkisini Kullanarak

Yüksek Lisans Adayı: Babak Allahgholipour

EABD: Çokluortam Bilişimi

Tarih: 09.12.2019

Yer: A-212

Özet: Çok sensörlü algı ve beyin biliş mekanizması hakkında olan bilgiler, daha iyi bir sanal dünya yaratılmasına yol açar. Beyin, gelecekteki olayları öngörmek için kullanılacak görsel ve işitsel bilgileri saklar. Beyin görüntü belleği, konuşma tanıma sırasında görsel bilgileri ve işitsel haritalarını kaydederek meydana gelen görsel ipuçlarından bilgi alır. Bu sürece dayanarak, beyin gelecekteki olaylar için tahmin mekanizması oluşturur. Konuşma tanımında, beyin ses ve onun görsel sunumunu kayıt eder. Beyin bir işitsel uyarıcıyı algılamakta güçlükle karşılaştığında, sonucu tahmin etmek için görsel haritalamalar arar. Bazen tamamen alakasız benzerliklerin var olmasından kaynaklı, bazı haritalandırmalar daha iyi anlamaya yol açmayabilir. Önceki bilgiler durumu anlamak için beyni yanlış yönlendirdiğinde bilişsel önyargılar meydana gelir. McGurk Effect, farklı dudak hareketlerinin farklı işitsel algıyı dolaysıyla farklı bilgi elde etmeyi nasıl etkilediğini tartışıyor. Çeşitli faktörler görsel ipuçlarına bağımlılık miktarını etkiler. Özellikle zorlu ortamlarda konuşma algılama, yüz ifadeleri, dil ve dudak hareketleri gibi görsel ipuçları ile artırılabilir. Bu unsurları göz önünde bulundurmak, sanal dünyada ve oyun tasarımında inanılırlığın arttırabilir. Gerçekçi işitsel ve görsel bileşenlerin tasarımında gelişmiş yollar bulmak için algı süreçleri, beyin yapısı, tasarım faktörleri, grafik öğeler ve görsel yapılar araştırılmıştır.

Announcement Category

Melih Turhanlar, Türkçe Oltalama Saldırılarının Makine Öğrenme Algoritmaları ile Tespiti

 

Yüksek Lisans Adayı: Melih Turhanlar

EABD: Siber Güvenlik

Tarih:  06.11.2019 13:30

Yer: A-108

Özet: Oltalama saldırıları, bilgisayar kullanıcılarının merak ve endişe duygularını kullanarak onların kredi kartı numaraları, parolalarını ve kişisel bilgilerini çalmaya çalışan sosyal mühendislik saldırı tipidir. Bu saldırılarda saldırgan kullandığı atak vektörü içerisinde bulunan heyecan ve merak uyandıracak metin ve link ile kurbana saldırır. Eğer kurban gelen metin ile panikler ve saldırganın gönderdiği metin içerisinde bulunan linke bağlanır ise kurban tamamen saldırganın kontrolü altında bulunan ve gerçekmiş gibi görünen internet sitesine girmiş olur. Gerçekmiş gibi görünen site içerisinde kullanıcıdan bilgi isteyen html formlarının doldurulması ile kurban kendi kişisel bilgilerini bilinçsiz olarak tamamen saldırganın kontrolü altında bulunan internet sitesine gönderir ve saldırgan kullanıcının bilgilerini ele geçirir. Biz bu çalışmamızda Türkçe oltalama saldırılarının metin bölümlerine odaklandık. Kullandığımız veri seti sadece Türkçe oltalama epostalarından oluşmamakta ayrıca çalışmamız boyunca topladığımız Türkçe oltalama SMS ve tweetlerini de içermektedir. Logistic Regresyon Sentetik Azınlık Örnekleme yöntemi ile Türkçe oltalama saldırılarının diğer akademik çalışmalarda da kullanılabilecek olan eşit dağılımı olmayan veri seti üzerinde (0.923) F1 puanı ile tespit edilmesini başardık.

Announcement Category

Ali Mert Ertuğrul, Toplumsal Olayların Modellenmesi ve Tahmini için Yorumlanabilir Uzay-Zamansal Ağlar

Doktora Adayı: Ali Mert Ertuğrul
EABD: Bilişim Sistemleri
Tarih:  20.11.2019 15:30
Yer: Konferans Salonu 1

Özet: Bireysel etkinlikler ve toplumsal olaylar (örneğin göçler, sosyal hareketler gibi) arasındaki ilişkiler, çeşitli sosyal, zamansal ve mekansal faktörler nedeniyle karmaşıktır. Bu tür ilişkileri, sokak protestoları ve opioid krizleri gibi çeşitli toplumsal olaylar bağlamında anlamak ve bu olayları tahmin etmek, kamu politikaları ve yetkililerin karar vermelerini desteklemede önemlidir. Bu tezde, (i) toplumsal olayları öngörmek ve (ii) toplumsal olaylar ile onların sosyal ve coğrafi bağlamları arasındaki ilişkileri incelemeye yardımcı olmak için yeni, uzay-zamansal, derin öğrenme ağları önerilmektedir. Önerilen modeller, yeni bir dikkat çeken ağ tasarımı ile yerel (bir konumdan gözlenen) ve küresel (tüm konumlardan gözlenen) faaliyetler arasındaki karmaşık etkileşimleri modellemektedir. Bu modeller, gelecekteki toplumsal olayların oluşumunu öngörebilir ve hangi özniteliklerin, hangi yerlerden ve olay tahminine nasıl katkıda bulunduklarını yorumlamaya izin verirler. Bu tez kapsamında, önerilen ağları değerlendirmek için, toplumsal hareketler ve opioid doz aşımı olmak üzere iki farklı popülasyon düzeyinde toplumsal olayda, çoklu veri setleri üzerinde kapsamlı deneyler yapılmıştır. Sonuçlar, önerilen modellerin karşılaştırılan yöntemlerden daha iyi tahmin performansı sağladığını göstermektedir. Ayrıca, önerilen modeller (i) hangi yerel ve küresel faaliyet özniteliklerin daha öngörücü olduğu, (ii) hangi konumların daha belirgin katkıları olduğu ve (iii) bu konumların daha sonraki olayları tahmin etmeye nasıl katkıda bulunduğu hakkında anlamlı yorumlar sağlamaktadır.

Announcement Category

Doğan Doğanay : Denetçilerinin Bilgisayar Destekli Denetim Araç ve Tekniklerinin Kabulünü Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi: Ampirik Bir Araştırma

Yüksek Lisans Adayı: Doğan Doğanay

EABD: Bilişim Sistemleri

Tarih:  06.09.2019 11:00

Yer: B-116

Özet: Bilgi Teknolojilerinin hem özel hem de kamu kuruluşlarında kullanımının artması, denetim faaliyetlerini denetim organları için daha da karmaşık hale getirmiştir. Bu aşamada, Bilgisayar Destekli Denetim Araç ve Teknikleri (BDDAT) denetçilere görevlerini daha etkin ve verimli bir şekilde yerine getirmeleri için birçok avantaj sağlamakta ve BDDAT kullanımının arttırılması denetçiler ve kuruluşlar için önemli bir rol oynamaktadır. BDDAT kullanımını artırmak için, hangi faktörlerin kabul kararını önemli ölçüde etkilediğini bilmek çok önemlidir. Bu bağlamda, bu tez çalışmasının amacı denetçilerin BDDAT kabulünü etkileyen faktörleri ortaya koymaktır. Bu amaçla, bu çalışma Türk denetçilerin BDDAT kullanımını etkileyen değişkenleri ampirik olarak incelemektedir. Sonuç olarak, bu çalışmada bir BDDAT benimseme modeli oluşturulmuştur. Bu çalışma kapsamında öncelikle BDDAT kabulüne ilişkin çalışmalar 2000'den Şubat 2019'un sonuna kadar gözden geçirilmiştir. Bu derleme, sahadaki geçmiş araştırmalar hakkında bilgi vermektedir. Literatür taramasının sonunda, BDDAT kabulünü etkileyen en önemli faktörler belirlenmiştir. Ardından, literatür taramasından elde edilen bilgiler ışığında ilgili hipotezlerle birlikte bir teknoloji kabul modeli önerilmiştir. Hipotezleri test etmek için nicel bir yöntem (anket) izlenmiştir. Anket ile Türkiye'den denetçilerden bilgi toplanmıştır. Model, Kısmi En Küçük Kareler ile Yapısal Eşitlik Modellemesi (SEM-PLS)  kullanılarak test edilmiştir. Sonuçlar elde edildikten sonra faktörler arası ilişkiler de modele eklenmiştir. En sonunda nihai model geliştirilmiş ve denetçilerin BDDAT benimsemesini etkileyen en önemli faktörler ortaya çıkarılmıştır.

 

Announcement Category

Mutlu Erhan : NESNELERİN İNTERNETİ TASARIM VE ÜRÜNLERİNİN GÜVENLİK VE GİZLİLİK KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ

Yüksek Lisans Adayı: Mutlu Erhan

EABD: Information Systems

Tarih:  04.09.2019 16:15 p.m

Yer: A-108

Özet: Nesnelerin İnternetindeki (Nİ) güvenlik ve gizlilik sorunları, son yıllarda hem miktar hem de çeşitlilik açısından artan saldırılar nedeniyle çok dikkat çekti. Nİ ekosistemini daha güvenli hale getirmek için birçok çalışma yapılmıştır ve bunlar güvenlik çerçeveleri veya temel standartlar sunarak riskleri azaltmayı kısmen başarmıştır. Ancak bu çalışmalarda sunulan çerçeveler veya standartlar Nİ ekosistemindeki tüm paydaşlar tarafından kabul edilmemiştir ve tasarım ve değerlendirme için çözümler sunamamıştır. Güvenlik açıklarının yol açtığı riskleri azaltmanın bir yolu, bir tasarım ve değerlendirme ortamında basit, kullanılabilir ve yeterli koruma becerileri, yöntemleri, standartları ve çerçeve modelleri sağlayarak, paydaşların Nİ sistemindeki güvenlik ve gizlilik sorunları konusundaki farkındalığını artırmaktır.

Daha önce yapılan çalışmalar referans çerçeve modellerini analiz etmiş, güvenlik tehditlerini katmanlı bir yapı olarak sunmuş ve risklerin görünürlüğünü sistemi oluşturan bir yapı taşı modeli ile göstermeyi başarmıştır. Ancak; Nİ yığınındaki genel güvenlik sorunları gösterilmesine rağmen, bir değerlendirme ortamının oluşturulmasına ve kullanılabilirliğine çok az dikkat edilmiştir. Bu çalışma, Nİ sistem geliştiricilerinin ürünlerinin güvenlik risklerini ilgili güvenlik açıkları kapsamında değerlendirmelerine ve özellikle tasarım aşamasında düzeltmelerine yönelik olarak, Güvenli Nİ Tasarım ve Değerlendirme Ortamı (İng. Secure IoT Design and Evaluation Environment), SIDE, olarak adlandırılan bir ortam sunmayı amaçlamaktadır. SIDE’ın bir tasarım kararıyla ilgili tehditleri tespit etmede ve bilinen güvenlik açıklarına dayanarak alternatif çözümlerin güvenliğini değerlendirmede pratik ve son derece kullanışlı olduğu gösterilmiştir.

Announcement Category

Fatma Mutlu : Doğru Çalışan Doğru Pozisyona: Gerçek Çalışan Datalarına Dayanan Çift Taraflı Bir Eşleştirme Metodolojisi Geliştirme

Yüksek Lisans Adayı: Fatma Mutlu

EABD: Bilişim Sistemleri

Tarih: 03.09.2019 14:00

Yer: A-108

Özet: Yetenekli çalışanlar, günümüz iş dünyasında şirketleri başarıya taşıyan en önemli faktörlerden birisidir. Ancak, çalışanların yetenek, nitelik ve kapasitelerine uygun olacak şekilde doğru pozisyonlarda çalışmalarını sağlamak başarı için çok daha önemli bir faktördür. Bu durumun dikkate alınmaması, işletmelerin verimli ve etkin çalışabilmelerinin önünde büyük bir engel teşkil etmektedir. Tezin amacı, hem teknik hem de davranışsal yetkinlikler dikkate alınarak çalışanların doğru pozisyonlarda konumlandırılmalarına yardımcı olacak bir metodoloji sunmaktır. Bu çalışmada hem pozisyon hem de çalışan kriterleri dikkate alınarak bu kriterlere ağırlık değerleri verilecektir. Sonrasında çalışan ve pozisyon tatminini maksimize eden optimizasyon modeli geliştirilecektir. Elde edilecek sonuçlar çalışan-pozisyon eşleşmesinin iyileştirilmesinde kullanılarak bu sayede hem pozisyon hem de kişi bazında iş tatmininin artması sağlanacak ve verimlilik arttırılabilecektir. Geliştirilecek yöntem ayrıca işletmelerin eğitim ve geliştirme faaliyetleri ile ilgili planlamalarında da yol gösterici olarak kullanılabilecektir. Geliştirilecek yöntemin uygulanabilirliğini ve katkısını göstermek için gerçek datalar kullanılarak doğrulama yapılacaktır.

Pr

Announcement Category

Gürol Canbek : İkili Sınıflandırma Başarım Değerlendirme Araçları için Çok Perspektifli Analiz ve Sistematik Kıyaslama

Doktora Adayı: Gürol Canbek

EABD: Bilişim Sistemleri

Tarih: 02.09.2019 / 13:00

Yer: Konferans Salonu 01

Özet: Bu tez, ikili sınıflandırma başarım değerlendirme araçlarının analizi ve kıyaslanması için yeni yöntemler önermektedir. Literatürden tespit edilen kritik sorunları ele alan çalışma, terminolojiyi açıklığa kavuşturmakta ve araçları ilk kez ölçü, ölçüt ve yeni bir kategori olarak gösterge şeklinde ayırt etmektedir. Çok perspektifli çözümleme; iki yeni araçla beraber kanonik biçim, geometri, ikilik, tümleme, bağımlılık ve seviyelendirme gibi yeni kavramları resmî tanımlarla tanıtmaktadır. Ayrıca, Doğruluk Engeli adında yeni bir gösterge önerilmekte ve etüt edilen makine öğrenmesi sınıflandırma çalışmaları üzerinden değerlendirilmektedir. Tüm önerilen kavramları 50 başarım aracı için gösteren bir keşif tablosu tasarlanmış ve tablonun sahaya özgü ölçütler gibi gerçek kullanım durumları gösterilmiştir. Tez, meta-ölçütler (ölçütler hakkında ölçütler) ve metrik uzayı gibi yeni kavramlarla ölçütlerin gürbüzlüğünü değerlendirmek ve karşılaştırmak için 3 aşamadan oluşan sistematik bir kıyaslama yöntemi önermektedir. 13 ölçütün kıyaslanması; doğruluk, F1 ve normalleştirilmiş karşılıklı bilgi gibi yaygın kullanılan ölçütlerde kritik sorunları ortaya çıkarmakta ve Matthews Korelasyon Katsayısını en gürbüz ölçüt olarak belirlemektedir. Kıyaslama yöntemi, literatür ile karşılaştırılarak etraflı bir şekilde değerlendirilmiştir. Tez çalışmasında gürbüz olmayan ölçütlerin kullanımından kaynaklanan yayın önyargısı ve doğrulama sapması da resmî bir şekilde gösterilmektedir. Son olarak tez; kesin ve öz başarım değerlendirme, raporlama ve karşılaştırma konusunda önerilerde bulunmaktadır. Geliştirilen yazılım kütüphanesi, analiz/kıyaslama platformu, görselleştirme ve ölçüt hesaplama/gösterge araçları ve veri kümeleri çevrimiçi olarak yayımlanmıştır. Bu çalışmanın, ikili sınıflandırma başarım değerlendirme alanını temelden yeniden kurması ve kolaylaştırması yanında başarım değerlendirmesinde en gürbüz ve nesnel araç kullanımı ile sorumlu açık araştırmaya katkıda bulunması beklenmektedir.

Announcement Category

Pages

Subscribe to RSS - Thesis defense